#1 2010-12-17 07:34:04

Kamil Kędzior

Moderator

Punktów :   11 

Tramwaj PLUS

Juz teraz wiemy dlaczego nam skrocili trase i do Lesnicy nie dojedzie. Nie chodzi o pieniadze (SIC!) tylko o to, ze za malo jezdzimy tramwajami

http://www.gazetawroclawska.pl/fakty24/ … ,id,t.html

Ok, to ja nadal bede jezdzil samochodem i skutecznie korkowal centrum

#2 2011-02-27 10:14:12

sprintek

Member

Re: Tramwaj PLUS

www.facebook.com/mobilna.lesnica

Powstała inicjatywa poprawienia komunikacji zastępczej do Leśnicy. Urzędnicy od 5 marca wprowadzą 4 przesiadki w jedną stronę (czy przesiadanie się 8 razy dziennie jest normalne?). Czas powiedzieć urzędnikom, że w Leśnicy też mieszkają ludzie, którym nie można wciskać cały czas kitu.

#3 2011-02-28 18:30:27

Jerzy Michalak

Member

Punktów :   -9 

Bardzo dobrze. Dopisałem się do grupy. ;-)

#4 2011-03-02 14:55:22

Bodiniusz

Member

Punktów :   

No, a jak ktoś nie występuje z przekonania na tym portalu społecznościowym to i tak się nie dopisze.
Sprintek, możesz napisać jaśniej? Chodzi o włączanie torowiska z Kozanowa w Legnicką? Tam miało to trwać krótko o ile pamiętam.

Czy wyjaśniło się jakie linie i z jaką częstotliwością będą jeździły do Leśnicy?

Pozdrawiam

#5 2011-03-15 13:19:05

tolek_88

Member

Punktów :   

sprintek napisał:

www.facebook.com/mobilna.lesnica

Było miło, ale właśnie się akcja skompromitowała w moich oczach poprzez posiadanie w "Lubię to" oszołomów z Akcja Park Szczytnicki. To jakby ktoś nie wiedział, to grupa osób próbująca zablokować budowę mostu wschodniego podsuwając takie pomysły jak badanie mostu w tunelu aerodynamicznym czy podnosząc zagrożenie terrorystyczne związane z budową mostu. Ciekawe, jakby takie akcje zrobić przeciwko Osi Inkubacji... Buspas na Legnickiej jeszcze zniosłem, frustrata Tomiego ledwo ledwo, natomiast poparcie Akcji Park Szczytnicki, że strona wcale nie ma na celu walki o lepszą komunikację mieszkańców Leśnicy, a wybicie się na fali antysamochodowego i antymiejskiego lobby.

#6 2011-03-15 22:27:12

sprintek

Member

Muszę Ciebie Tolek zmartwić, ale to nie ja, lecz drugi administrator dodał tą akcję do "ulubionych". Akcję można popierać, można nie popierać. Jeśli ktoś przedstawia jakieś argumenty bo ma jakieś tam dowody, to władze miasta mają obowiązek przynajmniej wysłuchania drugiej strony i odpowiedzeniu jej. Co innego z żądaniami wziętymi z koszyka, które są jedynie swoim "widzimisię". Wówczas jak rozpocząć dyskusję, skoro druga strona sieje tylko propagandę? Stronę usunąłem z "ulubionych", ponieważ po prostu tematycznie nie pasuje do mojej strony.

Ostatnio edytowany przez sprintek (2011-03-15 22:30:31)

#7 2011-03-16 09:12:34

tolek_88

Member

Punktów :   

sprintek napisał:

Muszę Ciebie Tolek zmartwić, ale to nie ja, lecz drugi administrator dodał tą akcję do "ulubionych".

whatever, to nie miało być personalnie do Ciebie, tylko do "strony", którą Ty reklamowałeś. Mam nadzieję, że nie wziąłeś tego zbyt osobiście, ale kiedyś mieszkałem na Sępolnie i jak widzę tego typu akcje, to mimo odległości krew mi się gotuje

sprintek napisał:

Stronę usunąłem z "ulubionych", ponieważ po prostu tematycznie nie pasuje do mojej strony.

Tylko to miałem na myśli.
Generalnie chodzi o to, że spodobała mi się inicjatywa strony jako skoncentrowana na problemach nas jako mieszkańców Leśnicy. Nawet jeżdżąc samochodem zależy mi na sprawnej komunikacji do Leśnicy, bo nie da się ukryć, że gdy jeździły do nas tramwaje, to korków aż takich nie było. Natomiast moja żona przesiadła się do samochodu dopiero po wprowadzeniu 710. Dlatego sprawna komunikacja ważna jest dla nas wszystkich.
Natomiast, moim skromnym zdaniem, czego ja (osobiście, bo to przecież Wasza strona) oczekiwałbym od inicjatywy skoncentrowanej głównie na Leśnicy, to walki o udogodnienia dla naszej części miasta. Bo to ją wyróżnia od wszystkich innych akcji ogólnomiejskich, typu chcemy buspasów, chcemy dróg rowerowych. Moim zdaniem ciekawym rozwiązaniem (poruszanym chyba przez TUMW) byłoby wprowadzenie linii ekspresowej z Leśnicy do placu Jana Pawła, ale z dosłownie kilkoma przystankami. Taka linia mogłaby jechać przez Maślice i należałoby jej umożliwić włączenie się pod prąd przez Maślicką w Królewiecką/Pilczycką (a nie tak jak teraz autobusy stoją w korkach między domkami) Dalej mógłby dojeżdżać przez Popowicką do JPII, gdzie nie ma korków i nawet buspas na Legnickiej nie byłby potrzebny (a buspasu na Legnickiej nie popieram, bo mam wrażenie, że akcja ma na celu wepchnięcie buspasu na Legnicką nie tylko na czas remontu, a nie będzie to potrzebne po przywróceniu ruchu tramwajowego)

Poza tym, moje pytanie, czy Twoja / Wasza akcja chce się tylko ograniczyć do walki o "zakaz przesiadek", czy także walczyć o normalną komunikację na przyszłość, jak np. wzbudzany przez tramwaj przejazd przez skrzyżówanie z AOW, parking w Leśnicy, aby mieszkańcy np. Marszowic mogli dojechać do Leśnicy autem i dalej pojechac KZ, linia kolejowa na Świebodzki (obecnie chcąc dojechać pociągiem do centrum/rynku musisz się przesiąść na Głównym, co powoduje, że autem jednak szybciej.)

Ot cała sprawa na z akcją park szczytnicki zrobiła na mnie wcześniej opisane wrażenie,

że strona wcale nie ma na celu walki o lepszą komunikację mieszkańców Leśnicy, a wybicie się na fali antysamochodowego i antymiejskiego lobby.

A szkoda by było, bo o całe miasto walczy wielu, a o nas tylko Wy. Przykład, na polecanym przez Was blogu Tomi dostał wręcz ataku furii, gdy miasto stwierdziło, że może zamiast kolejki na Psie Pole podstawi szynobusy do Leśnicy. To jest przykład stawiania swojej dzielnicy w centrum świata. Analogicznie, my powinniśmy krzyknąć, że to jest dobry pomysł, a nie przyklasnąć, bo znowu ktoś jeździ po Dutkiewiczu.

Reasumując, podziwiam i gratuluję chęci walki o nasze interesy. Mam nadzieje, że pójdzie to w dobrym kierunku.

#8 2011-03-16 23:25:23

sprintek

Member

Ja szczerze widzę stronę bardziej perspektywicznie, w terminie "po EURO", gdy karty będą wyłożone na stole i będzie można stwierdzić, co funkcjonuje dobrze, a co trzeba natychmiastowo poprawić. Leśnica sama w pojedynkę nic nie jest w stanie zdziałać. Z zachodnich rad osiedli widać efekty pracy RO Leśnica, RO Maślice i dalej długo, długo nic. Agitując za linią kolejową, potrzebne jest wsparcie Leśniczan, Złotniczan, Żerniczan, Kuźniczan, Nowodworzaninów i Muchoborczyków. Wówczas można dać jasny sygnał miastu, że kolej służy całemu społeczeństwu, a nie tylko mieszkańcom jednego osiedla. Chciałbym zaznaczyć też, że brakuje mi jakiegokolwiek doświadczenia i na początku popełniam wiele błędów.

#9 2011-06-22 07:58:46

Zbigniew Wojciechowski

Gość

Panie Jurku
Wielkimi krokami zbliża sie termin uruchomienia pierwszej linii Tplus ( na poczatek  1/2 T plus ) z tej okazji chciałbym spytać Pana jako radnego  jaki jest sens uruchamiania lini z nowymi tramwajami dwukierunkowymi w relacji Stadion Olimpijski -Pilczyce. Taką linię (obie petle umożliwiają zawracanie) z powodzeniem mogą obsługiwać  już jeżdżące po Wrocławiu tramwaje trzyczłnowe PROTRAMU (obecnie jezdżące do Leśnicy). Pewnie tańsze , mniej wrażliwe na stan torowiska i rozwijające taką samą prędkość - jest to jednak najmniej ważny argument ponieważ tramwaje i tak będą jeździć w tempie najwolniejszego). Jedynym wytłumaczeniem jest możliwość wydłużenia trasy do nowobudowanego przystanku kolejowo-tramwajowego przy stadionie ale tutaj należy chyba dobudować dodatkowe zwrotnice umożliwiające zmianę toru(??). Dodatkowym pytaniem jest dlaczego tramwaje PLUS będą kończyć bieg przd nowobudowanym (za dziesiątki milinów zł) przystankiem przy stadionie (następny przystanek to kąpielisko Glinianki).
Uczestnicy imprez na stadionie i gliniankach 1 lub 2 przystanki pokonają z tzw. buta lub poczekają na przesiadkę w kierunku Lesnicy?
Dla uzmysłowienia skali absurdu może poda Pan jeszcze cenę zakupu nowego tramwaju PLUS i tramwaju PROTRAM.
W tym miejscu przypomnę także o wnioskach Rady Osiedla na spotkaniach z przedstawicielami Urzędu Miasta w 2009r , na których był Pan także obecny , o zwiększeniu liczby linii tramwajowych do Leśnicy po zakończeniu prac inwestycyjnych. Może jest najwyższy czas upomnieć  się o poprawę komunikacji.

#10 2011-06-22 12:29:33

Kamil Kędzior

Moderator

Punktów :   11 

Panie Zbyszku

Daj Pan spokoj Panu Radnemu - on teraz musi przygotowywac ESK 2016 i nie bedzie sie przejmowal takimi pierdolami jak komunikacja czy kanalizacja (po 2016 Wroclaw bedzie placil MEGA kary za brak skanalizowania calego miasta) - na to kasy nie ma, na ESK jakos sie znajdzie te 150 mln (w Pana kieszeni, mojej, sasiada )

Trzeba igrzysk a nie jakis zakichanych tramwai do Lesnicy - bylo sie dalej wyprowadzac

Na co Pan liczy? Ze sie urzedasy do roboty uczciwej wezma? hahahahah

#11 2011-06-22 13:10:33

tolek_88

Member

Punktów :   

wystarczy pogooglać. moje obliczenia są takie dość ogólne, ale i tak wynika że skodzine dwukierunkowce są prawie 3x droższe...
cena skody: 28 skód kosztowało 216mln zł, co wychodzi 7.720.000 zł na tramwaj
cena protramu: 12 prortramów, z czego 8 trzyczłonowych i 4 dwuwagonowe kosztowalo 33.911.120,00 zł, co daje średnio 2.825.926 zł per tramwaj

Ostatnio edytowany przez tolek_88 (2011-06-22 13:12:01)

#12 2011-06-22 18:50:21

Jerzy Michalak

Member

Punktów :   -9 

Panie Zbyszku,

złożę stosowną interpelację- będziemy znali szczegóły, koszty itp. (choć nie sądzę, aby Tolek bardzo się pomylił). Będziemy mogli się także zorientować, jak najsensowniej usprawnić komunikację z Leśnicy (szeroko pojętej). W tym kontekście, zwiększanie ilości linii do Leśnicy mija się z celem- większa ilość tramwajów, na tej samej ilości torów, powodować będzie tylko większe zatory.

O zwiększenie częstotliwości kursowania 403 zwróciłem się już. Mają zostać przeprowadzone badania potrzeb i napełnienia autobusów.

#13 2011-06-23 08:20:28

sprintek

Member

Panie Jerzy, ilość tramwajów, jakie mogą poruszać się po torowisku zależy tylko i wyłącznie od rozmieszczenia stacji zasilania, i jeśli będą one w stanie zapewnić odpowiednią moc dla trakcji, to tramwaj mógłby kursować do leśnicy nawet co minutę. Według mnie głównym problemem Leśnicy jest nie mały takt linii autobusowych i tramwajowych, ale nieprzewidywalność przyjazdu i odjazdu autobusu czy tramwaju. Korki autobusowe usunąć trudno, ale ustalenie priorytetu dla tramwajów to kwestia kilku podpisów i chęci...

#14 2011-07-01 21:44:33

K.Bekieszczuk

Member

Punktów :   

Szanwni Państwo,
poniżej przedstawiam treśc odpowiedzi jaką Jurek otrzymał w sprawie kosztów zakupów nowych tramwai do taboru MPK.

K.Bekieszczuk

Szanowny Panie,

W odpowiedzi na skierowane do nas zapytanie o podanie „kosztów zakupu jednej sztuki tramwaju plus oraz kosztów zakupu jednej sztuki tramwaju PROTRAM” uprzejmie wyjaśniamy:

1.    1.    zakupu tramwajów dwukierunkowych Skoda19T w cenie netto za 1 sztukę 7 720000, 00 PLN, dokonała Gmina Wrocław (umowa z dnia 2 kwietnia 2009r. zawarta pomiędzy Gminą Wrocław a Škoda Transportation a.s. z siedzibą w Republice Czeskiej, 301 28 Plzeň, Tylova 1/57), po przeprowadzeniu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu ograniczonego w trybie ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych w ramach Projektu Zintegrowany System Transportu Szynowego w Aglomeracji i we Wrocławiu – etap I”, stanowiącego element składowy Projektu „Zintegrowany System Transportu Szynowego w Aglomeracji i we Wrocławiu – etap I” planowanego do współfinansowania ze środków Funduszu Spójności – Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko, Działanie 7.3 Transport miejski w obszarach metropolitalnych.
W dniu 2 kwietnia 2009r Gmina Wrocław przeniosła na MPK Sp. z o.o. we Wrocławiu prawa   i obowiązki wynikające z wyżej przywołanej umowy o zamówienie publiczne.

2.    2.    zakupu tramwajów jednokierunkowych produkowanych przez Spółkę Remonty i Modernizacja Tramwajów PROTRAM-WROCŁAW Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością we Wrocławiu, ul. Legnicka 65, w cenie netto za 1 sztukę 2 895 000, 00 PLN, dokonało Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne Spółka z o.o. we Wrocławiu na podstawie umowy zawartej w dniu 30.09.2010r., po przeprowadzeniu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu ograniczonego w trybie ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych w ramach Projektu Zintegrowany System Transportu Szynowego w Aglomeracji i we Wrocławiu – etap I”, stanowiącego element składowy Projektu „Zintegrowany System Transportu Szynowego w Aglomeracji i we Wrocławiu – etap I” planowanego do współfinansowania ze środków Funduszu Spójności – Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko, Działanie 7.3 Transport miejski w obszarach metropolitalnych.

W przypadku dalszych pytań pozostajemy do dyspozycji.
Z poważaniem

Zdzisław Ferenz

CZŁONEK ZARZĄDU
        DYREKTOR ds EKSPLOATACJI

#15 2011-07-07 09:53:53

Bodiniusz

Member

Punktów :   

^^ Ponad 2x droższe te denne skody. Plus potrzeba przebudowy wielu miejsc.
Mam nadzieję, że jest jakiś sąd ostateczny i gdzieś poza tym światem jakaś Sprawiedliwość dosięgnie tego, kto podjął tak kosztowne i bezsensowne decyzje o rodzaju taboru i infrastruktury na niektórych liniach...

Stopka forum

RSS